Ristikuulustelussa Alternative Partyjen puuhamies

Tulevana viikonloppuna, 11.-13.1.2002, järjestetään Helsingissä Alternative Party -niminen tietokoneharrastajien tapahtuma jo kolmannen kerran. Aiemmin alan innokkaimmille harrastajille suunnattu pienen piirin tapahtuma on tänä vuonna kasvanut jo lähestulkoon ulos saappaistaan, mistä kertoo esimerkiksi se, että tapahtumapaikkana on Kulttuuriareena Gloria Helsingin keskustassa. Lähestyimme kysymyksinemme järjestelyjen päävastuullista henkilöä Kristoffer Lawsonia, joka tunnetaan harrastajien keskuudessa nimimerkillä Setok.

 
Telmac ja M6800 Evaluation Kit II.

 
Kuvat vuoden 2001 Alternative Partyilta.

Alternative Party on kolmivuotisesta historiastaan huolimatta suhteellisen tuntematon tapahtuma suurille massoille ja näin ollen myös Sektorin lukijoille. Kuvaile muutamalla lauseella, mistä Alternative Partyissa on kyse?
Alternative Party on oikeastaan kaikenlaisen vaihtoehtoisuuden juhlaa. Idea alkoi siitä, kun tuli käytyä vähän turhan monella normaalilla tietokonepartylla ja ajattelimme, että nyt olisi aika tehdä jotain todella erilaista. Jotain, jossa jokainen kompo (eli kilpailu) pakottaa ihmisiä – erityisesti demoscenen ihmisiä – ajattelemaan asioita toisin. Mitä tietokoneisiin tulee, partyilla nähdään varsin kirjava kokoelma erinäköisiä laitteita, sekä uusia että vanhoja. Tämä ei ole harmaiden laatikoiden juhlaa, vaan hämärien, vanhojen ja sielukkaiden koneiden teekutsut. Sen lisäksi haluamme osoittaa kunnioitusta niitä ihmisiä kohtaan, jotka uskaltavat olla yksilöitä ja ovat valmiita tuomaan sitä esille. Ei ole siis pelkästään tietokoneilla näpräilyä, vaan paikalla on mm. seitsemän musiikkiartistia soittamassa kokeellista ja elektronista musiikkia.

Kyseessä on siis kolmas kerta. Onko partyjen järjestäminen muuttunut jollain tavalla kuluneiden vuosien aikana?
On. Tietenkin järjestely on muuttunut paremmaksi, mutta tavoitteet ovat myös korkeammalla. Ensimmäinen Alt Party oli selvästi tietokonepainotteinen. Toinen oli vielä vahvasti sellainen. Nyt ollaan laajennettu aikalailla siitä. Kokemus tulee olemaan kokonaisvaltaisempi ja vielä uniikimpi. Jatkuvasti haluamme tavoittaa jotain isompaa.

Millaista väkeä käy Alternative Partyilla? Kaikki ovat täysiä nörttejä vai kuinka?
Ei suinkaan. Mikä oikeastaan on nörtti? Tietokoneista kiinnostuneita kyllä. Obsessoituneitakin varmasti, mutta ei pelkästään. Kaikki ovat vapaita olemaan kuten haluavat. Jos joku tykkää näprätä piirien kanssa koko viikonlopun, se on ihan jees. Toinen taas haluaa tutustua ihmisiin, soittaa livenä. Kolmas taas vain katsoo mitä tapahtuu. Kaikki ovat erilaisia. Ei ole massaa.

AP:ssä on tänä vuonna harvinaisen paljon musiikkia ”live-esityksinä”. Miten ja millaisella seulalla tämä kovin vaihtelevankuuloinen esiintyjäporukka on haalittu kasaan?
Ei niitä ole pahemmin seulottu. Haluttiin esiintyjiä, jotka soittavat hieman undergroundimpaa musiikkia ja ovat kiinnostuneita tapahtumasta. Ne olivatkin sitten oikeastaan ainoat kriteerit. Samalla idea on, että he tulevat sinne vapaaehtoisesti tuomaan musiikkiaan esille ja osallistumaan hauskanpitoon. Osasyynä siihen oli tietenkin tiukka budjetti, monet undergroundartistitkin haluavat nykyään isoja summia rahaa kaikesta, mutta myös periaatteellinen. Tuolla ei ole jumalia tai idoleita. Kaikki rakentavat yhdessä jotain. Taidetta puhtaimmillaan. Esiintyjille on sanottu, että voivat soittaa käytännössä mitä he haluavat. Mielestäni heitä ei pidä liikaa rajoittaa. Jos sanoisimme, että kaikkien pitää soittaa trancea, tulisi lopputuloksesta varsin tylsä, varsinkin jos ei ole technofriikki. Nyt on mahdollista tutustua kaikenlaiseen.

Mikä on oma historiasi tietokonemaailmassa, minä vuonna ja minkä ikäisenä lähti oma tietokoneinnostuksesi liikkeelle ja mitä koneita olet vuosien mittaan omistanut? Milloin käänsit aikavirran paluusuuntaan ja innostuit jälleen vanhoista koneista?
Aloitin 8-vuotiaana Sinclairin ZX Spectrum +:lla. Se oli halpa ja toimiva, ja pääsi heti ohjelmoimaan. Sen jälkeen hankin järjestyksessä Amigan, Atari STe:n, Atari Falconin ja SGI:n (ex-Silicon Graphics). En ole oikeastaan missään vaiheessa kääntänyt aikavirtaa taaksepäin. Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista, omituisista koneista ja omaperäisistä ratkaisuista. Aikuismaiset bisneslaatikot eivät oikein iske. Tässä yhteydessä voi vielä painottaa, ettei Alternative Party ole mitenkään ainoastaan vanhoille koneille tarkoitettu. Ihmiset ovat kiinnostuneita näkemään kaikenlaisia omituisia vempeleitä. Vielä emme ole nähneet yhtään Cray supertietokonetta partyilla, mutta toivottavasti sekin päivä on vielä edessä.

Mikä omistamistasi koneista on tehnyt suurimman vaikutuksen ja miksi?
Kyllä se on pakostakin se Spectrumi. Sillä aloitin heti ohjelmoimaan ja se oli ensimmäinen kosketukseni koko maailmaan. Nykyään ei ole vastaavaa. Kun koneen pisti päälle, pääsi (tai joutui?) heti ohjelmoimaan asioita. Ohjekirja oli vielä selkeä ja kertoi paljon hyviä esimerkkiohjelmia ja miksi asiat toimi kuten toimi. Nykypäivän lapset eivät voi nauttia sellaisesta. Kaikki koneet ovat aivan liian aikuismaisia siihen tarkoitukseen. Niissä ei tule edes ohjelmointioppaita mukana!

Miksi demot vanhoilla enintään muutamien kymmenien megahertsien koneilla ovat mielestäsi (vai ovatko) hienompi juttu kuin nykyaikaiselle laitteistolle tehdyt demot?
Ei niiden täydy ollakaan. Kaikki on kiinni siitä mitä tekee. Noilla koneilla osaa arvostaa jos joku pistää hirveästi vaivaa ja saa jonkun kuution pyörimään ruudulla. Niissä on alkuperäistä intoa. Nykyiset PC-demot ovat taas liian hienoja, mutta samalla liian rumia. Useat ovat hyvin samanlaisia. Ei ole mikään hirveän upea juttu näyttää ihmeellisiä möykkyjä ruudulla. Niin moni on jo tehnyt sellaisia. Demot pyrkivät nykyään olemaan taiteellisia, eikä teknisiä. Tämä on erittäin hyvä juttu, mutta niiden taiteellinen arvo on usein vähäinen. Ideoita puuttuu ja halutaan vain sellaista persoonatonta ”ooh”-efektiä. Kaikki ovat taiteellisia samalla tavalla – ja se ei ole taidetta.

Onko demojen koodaaminen nykyaikaisille nopeille PC:lle niin vaikeaa (tai helppoa), että mitään tajunnan räjäyttävää ei ole nähty pitkään aikaan?
Enemmänkin on rohkeuden puutetta. Kyllä ennenkin on käytetty hyvin paljon aikaa demoihin. Silloin tekniikka oli kaikki kaikessa. Nykyään sen ei täytyisi olla. Pitäisi olla rohkeutta keksiä ideoita ja magiikkaa, vaikka eivät olisikaan teknisesti päteviä.

Onko Suomen demoscene edelleen voimissaan?
Onko mikään scene enää voimissaan?

Mitä tällä tarkoitat? Ovatko kaikki alan piirit mielestäsi jo kuihtuneet?
Ehkä niinkin voisi sanoa. Lähinnä ei tule huikeita uusia innovaatioita aivan samalla tavalla kuin ennen. Piirit ovat myös paljon pienemmät ja kun vanhat tekijät poistuvat tuntuu, ettei uusia enää näy.

Harrastatko itse koodaamista ja jos harrastat, niin mitä kieliä käytät ja minkä ohjelman olet viimeksi koodannut ja mihin ympäristöön?
Koodaan työkseni. Käytän lähinnä C:tä, Javaa ja Tcl:ää ja ohjelmat ovat yhä enemmän firmaan liittyviä.. UNIX-ympäristöön mikäli vain suinkin mahdollista.

Saako tiedustella, mitä koodaat ja missä?
Tässä vaiheessa riittänee kertoa, että koodaan uudenlaista selain-tyyppistä arkkitehtuuria ja softaa, jolla ihmiset voivat käyttää liikkuvia ja paikallisia palveluja ilman jatkuvaa uusien softien installointia tai tiettyihin palveluntarjoajiin sitoutumista (kuten nyt). Yritys on Fishpool Creations.

Mitä mieltä olet vanhana koneharrastajana tietokonemarkkinoiden nykytilasta ja suunnasta johon ollaan menossa?
Entiset kilpailijayritykset näyttävät ryhmittyvän Intel Itaniumin taakse ja Alpha näyttää kuolevan pois. Iso kysymys. Tahtoisin enemmän diversiteettiä, mutta kuinka se olisi nykyään mahdollista? Tietokonemarkkinat alkavat olla kypsiä. Ei tapahdu enää radikaaleja irtiottoja, ja vaikka tapahtuisikin, ketään ei kiinnosta ja yritys on tuomittu kuolemaan. Innovaatioiden paikka on ehkä enemmän softassa kuin hardiksessa. Tulevaisuudesta sen verran, että ennustan Microsoftin tekevän Linux-pohjaisia systeemejä 2010. Microsoft olisi varmaan eri mieltä.

Uskotko, että käyttöjärjestelmäpuolella Microsoftille löytyy lähitulevaisuudessa uusia vakavasti otettavia haastajia? Siipeensä ovat saaneet ainakin NeXT, IBM ja Be. Onko Linuxista Windowsin haastajaksi?
Näillä näkymin ainoa on Linux. OS X on liian sidottu tiettyyn alustaan, joka ei uskoakseni tule keräämään mitenkään mahdottomasti lisää markkinaosuutta. Linuxilla toisaalta on vielä vaikea tie edessä. Vaikka itse sitä käytän, on sillä kuitenkin desktop-käytössä opittavaa OS X:ltä ja Windowsilta. Mediapuolella ei ole riittävästi softaa, eivätkä asiat aina ”vain toimi”. Mutta toisaalta kehitys on ollut erittäin kova viimeisten vuosien aikana.

Mitä mieltä olet ns. ”abandonwarezista” eli ohjelmista jotka ovat niin vanhoja, etteivät enää myy eivätkä ole ajankohtaisia. Pitäisikö ohjelmistojen tekijänoikeudet kestää lyhyemmän ajan vai pitäisikö luottaa ohjelmistovalmistajien hyvään tahtoon julkaista vanhat ohjelmat ja pelit ilmaislevitykseen?
En tiedä miten se voitaisi virallistaa, mutta ehdottomasti vanhat ohjelmat pitäisi saada ulos. On täysin uskomatonta, että esimerkiksi joku Infogrames panttaa Atarin käyttiksen sorsia jossain ihmeen arkistokaapissa. Niistä ei ole pätkääkään iloa kenellekään. Siitä pisteet id softwarelle. Harrastajat pääsevät tutkimaan vanhan Quaken koodia ja virittämään sitä. Ehkä niistä tulee joskus pelinkehittäjiä…

Kerro näin lopuksi joku hauska tapahtuma edellisiltä Alternative Partyilta ja kerro lukijoillemme, miksi heidänkin kannattaisi vaivautua paikan päälle.
Hauska tarina? Järjestäjältä!? Partyjen järjestäminen on pitkä ja tuskallinen operaatio, jossa tapellaan johtojen, sähkön, koneiden, ihmisten ja jumalten kanssa. Ei niistä saa kertoa hauskoja tarinoita! Tosin kerran me jouduttiin tiirikoimaan audiokaapin abloy-lukkoa kun vuokranantaja oli sopivasti onnistunut kadottamaan yhdet avaimet ja toiset oli matkalla … jossain … Menee muuten yllättävän helposti. Paikalle kannattaa vaivautua ihan puhtaasti sen takia, että se on aivan uniikki kokemus, joka varmasti jää mieleen. Mikään party, edes tietokonesellainen, ei vastaa Alttifiilistä.

Tällaisia ajatuksia kertoili Alternative Partyjen primus motor Setok. Kaikki mahdollinen Partyihin liittyvä informaatio löytyy siis osoitteesta www.altparty.org, joten sinne kannattaa suunnistaa, mikäli tapahtuma kuulostaa kiinnostavalta.


Bookmark the permalink.

Vastaa

Connect with:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>