VTT koordinoi eurooppalaista vertaisverkkohanketta

Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian viranomaiset taistelevat yhä tiukasti lopettaakseen tiedostojen jakamisen vertaisverkoissa, mutta EU näkee vertaisverkkojen tulevaisuuden positiivisemmassa valossa. EU rahoittaa 19 miljoonalla eurolla projektia, jossa 21 eurooppalaista yritystä, mediasisällön tuottajaa ja tutkimusinstituuttia tutkivat tulevaisuuden Internet-television mahdollisuuksia. P2P-Next -projekti kehittää P2P-teknologian avulla EU-lainsäädännön huomioon ottavaa ja avoimeen lähdekoodiin perustuvaa tehokasta, personoitua, käyttäjäkeskeistä ja osallistavaa Internet-televisiotekniikkaa. Projektissa syntyvä ohjelmistoteknologia tuotetaan avoimen koodin periaatteella, jotta uuden liiketoiminnan syntymiselle on mahdollisimman vähän esteitä.

P2P-projekti toteuttaa seuraavien 48 kuukauden kuluessa kehittämäänsä jakelualustaan pohjautuvan käyttökokeen, jossa on mukana suuri joukko kuluttajaelektroniikkalaitteita (set-top-box) ja tietojärjestelmiä (PC, Mac ja Linux). Projektissa tutkitaan uusia keinoja jakaa P2P-teknologian avulla video-esityksiä, ja tekniikka antaa kaikille mahdollisuuden lähettää video-esityksiä missä tahansa ja kuinka monelle tahansa. ”P2P-teknologia on erityisen mielenkiintoinen tv-yhtiöille, koska se voi madaltaa kynnystä siirtyä edullisiin Internet-pohjaisiin jakelujärjestelmiin”, toteaa EBU:n tekninen johtaja Lieven Vermaele.

VTT:n teknologiapäällikkö Jari Aholan mukaan laajan eurooppalaisen teknologisen osaamisen ja EU-rahoituksen yhdistäminen tarjoaa keinoja, joilla voidaan luoda Internet-pohjaista televisiotekniikkaa maailmanlaajuiseen käyttöön. ”Monitieteellisenä organisaationa VTT voi yhdistää ennakkoluulottomasti projektissa eri tekniikoita. Eurooppalaiset televisiolähetykset digitalisoituvat vuoteen 2012 mennessä, joten on tärkeää olla ajoissa valmiina digitaalisen yhdentymisen tuomiin teknis-lainsäädännöllisiin haasteisiin”, toteaa Ahola. Hän toimii projektissa hankkeen koordinaattorina. Lue juttu.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Connect with:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>