Hämärä kadonneita kannettavia välittänyt palvelu poistui verkosta

Hiljattain uutisoimme verkkopalvelusta, joka ilmoitti välittävänsä kadonneita kannettavia niiden alkuperäisille omistajille. Lost Laptop Limited (LLL) pyysi löytäjiä lähettämään kannettavat heille korvausta vastaan, jonka jälkeen he olisivat metsästäneet laitteen alkuperäisen omistajan, joka puolestaan olisi joutunut maksamaan löytöpalkkion ja välityskorvauksen. LLL:n liikeidea kuulosti kuitenkin epäilyttävältä, sillä palvelu kertoi rahastavansa tietokoneista niiden tietosisällön mukaan. Palvelussa jopa tarjottiin ”löydettyjen” koneiden tiedostoja kaikkien nähtäväksi. (Lue aikaisempi uutisemme ja tiedät enemmän palvelun omituisesta taustasta.)

The inquirerin toimitus selvitti LLL:n toimintalogiikan laillisuutta lakimiehiltä, viranomaisilta ja palvelun ylläpidolta. Ison-Britannian viranomaisilta tuli viimein lausunto, jonka mukaan mikään taho ei saa levittää ihmisten yksityistä omaisuutta verkossa LLL:n tavoin. Nyt LLL on kadonnut verkosta, mutta palvelua edustaneen PR-henkilön mukaan projekti on mahdollisesti tulossa takaisin, kunhan lailliset ongelmakohdat saadaan korjattua.

Viranomaiset olivat toki oikeassa, mutta asia oli vieläkin mutkikkaampi. LLL ei levittänyt tietokoneiden sisuksista löydettyjä tiedostoja eteenpäin, vaan todellisuudessa mitään löydettyjä tietokoneita ei ilmeisesti ole edes ollut. Sivustolla oli kuvia koneista ja niiden sisältä löydetyiksi väitettyjä tiedostoja, mutta kyseiset tiedostot olivat mitä ilmeisimmin kopioitu verkosta. Porista löytyneeksi väitetyn koneen sisällä oli materiaalia kolmesta suomalaisesta blogista, joiden kirjoittajat eivät tienneet asiasta yhtään mitään, ennen kuin otimme heihin yhteyttä. Lue juttu.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Connect with:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>